Szörpkészítés otthon!

Author: | Posted in Gasztronómia No comments

Elérkezett a nyár, ilyenkor már jóval több folyadékot fogyasztunk, mint korábban. A szervezetünk egészséges működéséhez szüksége van naponta legalább 2,5 liter folyadékra. Szerencsére sokféle ital közül válogathatunk. Ásványvíz, jeges tea, limonádé, szörp, sör, cider, koktélok hogy csak néhány nagyon kedvelt italt említsek. Ezeket az italokat megvásárolhatjuk, de néhányat akár otthon is elkészíthetünk. Ebben a bejegyzésben a szörpök elkészítéséhez adunk néhány ötletet.

Miért készíts te is szörpöt?

Szörpöt szinte minden gyümölcsből lehet főzni. Kora tavasztól késő őszig akár hetente készíthetsz valamilyen szörpöt. Eper, meggy, bodza, málna, áfonya… Mindegyiket kipróbálhatod, az összes nagyon finom lesz.
A szörpöket azért is éri meg csinálni mert sokféleképpen édesíthető vagyis a cukorbetegeknek sem kell lemondania róla. A sárgabarackból például cukor hozzáadása nélkül is zamatos szörpöt főzhetünk. A többi savanyú gyümölcshöz pedig kristály- és barna cukrot, mézet vagy akár steviát is adhatunk.
Ha szeretnél te is finom szörpöt készíteni, akkor olvasd tovább a bejegyzést, mert jellegzetes illatú, apró virágzatú bodza szörpről olvashatsz.

Hozzávalók:

4 liter víz
60 dkg barna cukor
30db bodzavirág
2 citrom
Némi citromsav

Hogyan készítsd el a bodza szörpöt?

A vizet egy nagy edényben a cukorral együtt forrald fel, majd a forrástól számított 10 percig főzd tovább. Ennyi idő alatt átalakul a víz egy sűrű masszává. Amíg a cukros víz fő, alaposan mosd át a bodza virágokat és karikázd fel a citromokat. Miután eltelt a 10 perc tedd félre a masszát és várd meg amíg kihűl. Ha már szoba hőmérsékletű a massza, add hozzá a citromot és a bodzavirágokat. Tedd egy hűvös helyre, majd hagyd állni legalább 4 napig. De ne felejtsd el minden nap átkeverni. A bodza így tudja teljes mértékben kifejteni az aromáját. Ha eltelt a négy nap, akkor szűrd le a szörpöt és tedd egy zárható üvegbe.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.