Egészséges finomságok Húsvétra!
Hamarosan elérkezik a Húsvét. Ebben az évben négy napig ünnepelhetünk, ezért változatossá tehetjük ezt a hosszú hétvégét. Kirándulhatunk, túrázhatunk, vagy otthon is pihenhetünk. Ha ti is családi körben, sütés – főzéssel együtt szeretnétek eltölteni ezeket a napokat és úgy gondoljátok, jó lenne a hagyományos ételeket egészséges módon elkészíteni, olvassátok el a bejegyzést.
Hogyan kezdjétek el?
Először is döntsétek el, hogy milyen finomságokat szeretnétek enni, inni. A hagyományos főtt sonka és tojás, valamint a fonott kalács nem hiányozhat a ti asztalotokról sem! Szerencsére az egészséges változatot egyszerűen elkészíthetitek.
A sonka!
A hagyomány szerint sertéssonkát szombaton délután főzték meg és este fogyasztották el. A sertéshús zsírtartalma magas, nehezen emészthető ezért érdemes lecserélnetek. Tökéletesen helyettesíthetitek pulyka-, vagy csirke combsonkával, de kipróbálhatjátok a mellből készült sózott finomságokat.
Hogyan lesz egészséges a fonott kalácsot?
A nagyon finom foszlós kalácsot ma már cukorbetegek, fogyókúrázók és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ehhez csupán néhány korábban használt alapanyagokat kell kicserélni.
Milyen hozzávalók kellenek a húsvéti sütemény elkészítéséhez?
2 dl kókuszkrém,
2 dl kókusztej,
3 db egész tojás
2 db tojás sárgája
7 gramm instant élesztő,
30 gramm édesítő szer,
15 dkg búzasikér,
35 dkg teljes kiőrlésű liszt.
Hogyan készítsétek el az egészséges, puha kalácsot?
A teljes kiőrlésű lisztet, a búzasikért és a sót egy nagy tálban keverjétek össze, majd a száraz összetevők közepébe vájjatok egy nagyobb mélyedést. A mélyedés közepébe tegyétek a kókuszkrémet. Alaposan keverjétek át, majd adjátok a kókusztejet a tésztához. Ezután ismét jól dolgozzátok össze a hozzávalókat majd egyenként adjátok hozzá a két egész tojást és a két tojássárgáját, majd jöhet a dagasztás. A dagasztott tésztát meleg helyen egy órán keresztül pihenni hagyjuk.
Ha érdekelnek titeket egyéb ünnepi hagyományok, olvassátok el a Húsvéti szokásokról szóló bejegyzésünket.