Egészsséges őszi ételek
Elérkezett az ősz és bizony már egy kicsit átalakultak az étkezési szokásaink is. Ilyenkor novemberben már a zsírosabb táplálóbb ételeket kívánja a szervezetünk, azonban ilyenkor is vigyáznunk kell az alakunkra. Bizony a sok nehezen emészthető étel könnyen megárthat, ezért is fontos, hogy megfelelően válogassuk össze az ennivalóinkat. A szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, fehérjére, ásványi anyagokra, vitaminokra és nyomelemekre is. Persze az is fontos, hogy finom ételt készíts. Egyik ilyen alapanyag a sütőtök.
Miért is próbáld ki a sütőtököt?
A sütőtököt fogyaszthatod önmagában egy főételként. Tökéletesen helyettesítheted vele a krumplit. Hiszen pürésíthető ugyanakkor könnyen emészthető és tápláló szénhidrátok közé tartozik. Ha szeretnéd elkészíteni, akkor nagyon egyszerű a dolgod! Először is aprítsd fel a tököt, majd szedd ki belőle a magokat, mosd meg és tedd egy tepsibe. A tepsit fedd le és rakd előmelegített sütőbe, így nagyon rövid idő alatt megpuhul és ez után már fogyaszthatod is.
Persze a sütőtökből készíthetsz édes töltelékeket palacsintába, illetve különböző süteményekbe is.
Hozzávalók:
25dkg sütőtök,
15 dkg mascarpone sajt,
4 evőkanál méz,
1 csomag vaníliás cukor,
csipetnyi fahéj,
csipetnyi gyömbér,
egy kis szerecsendió.
A sütőtök krém elkészítése is egyszerű. Nincs más dolgod, mint a hozzávalókat egy tálban összekeverni majd minimum fél óráig állni hagyni.
Sós-fűszeres ételeket is készíthetsz a sütőtökből. Ilyen például a szendvicskrém. Ehhez nincs is másra szükséged, mint 25 dkg készre sült tökre, 2-3 evőkanál mascarpone sajtra, 1 evőkanál dijoni mustárra, sóra, borsra és egy kis sült hagymára. A sütőtökös szendvicskrém is egyszerűen elkészíthető. Az összes hozzávalót össze kell keverni, egy rövid ideig állni hagyni majd ezután fogyasztható is.